Varför amning?

Barn som suger på bröstVarför ska man amma egentligen? I Sverige rekommenderas det att alla barn ska få enbart bröstmjölk under sina första sex månader. När barnet blivit äldre än sex månader behöver det troligen mer näring och då kan man börja med smakportioner, men amningen bör fortfarande utgöra en del av kosten fram tills barnet fyller ett år eller allra helst längre än så. Bröstmjölken innehåller all den näring som en bebis behöver under de första sex månaderna. Det enda tillskott som behövs är D-vitamin som man ger i form av D-droppar (tidigare AD-droppar). Bröstmjölken är också individuellt anpassad för det barn som ammas. I takt med att barnet växer så suger barnet mer och då stimuleras också mjölkproduktionen så att den täcker barnets behov.

Förutom näringen innehåller bröstmjölken också antikroppar. Barnet föds med ett visst antal antikroppar, men bröstmjölken ger ytterligare tillskott av antikroppar, vilket ger ett extra skydd mot infektioner. Bröstmjölk anses också skydda mot vissa allergier. När man börjar ge barnet smakportioner av annan mat så är det extra viktigt att fortsätta amma eftersom bröstmjölken skyddar slemhinnan i tarmen. Till exempel så kan bröstmjölken skydda mot glutenintolerans ifall man ammar samtidigt som man börjar introducera mat som innehåller gluten till barnet.

Amning ger kroppskontakt och närhet

Att amma ger inte bara näring. Genom att hålla bebisen i famnen och ge kroppskontakt medan den äter så tillfredsställer man också barnets behov av närhet och trygghet. Det är lättare att anknyta och man skapar ett band mellan mamma och barn.

En ytterligare fördel med amning är också att modersmjölken är färdig, den har alltid rätt temperatur och den är hygieniskt förpackad. Ska man åka iväg med bebisen har man, så att säga, maten med sig. Man behöver inte ha tillgång till vatten och man behöver inte släpa med sig flaskor och ersättning.

Forskning om amning

Då och då presenteras nya studier som visar att amning är bra på många sätt. Nyligen presenterades exempelvis en studie som visade att barn som ammas mer än fyra månader har mellan 20-25 procents mindre risk att drabbas av astma före åtta års ålder. Barnen som ammades hade, enligt studien, en bättre lungfunktion än de barn som inte ammades. Annan forskning har visat att bröstmjölk minskar risken för öroninflammationer, luftvägsinfektioner, diarréer och urinvägsinfektioner. Ett barn som ammas löper också mindre risk att bli överviktig som vuxen.

Amning är dock inte bara bra för barnet, utan också för mamman. En studie har visat att kvinnor som ammar löper en mindre risk att utveckla diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. De har också mindre risk att drabbas av högt blodtryck, förhöjd blodsockerhalt, bukfetma och högt kolesterol. Amning ger skydd mot bröstcancer och äggstockscancer. Genom att amma direkt efter förlossningen kan mamman också återhämta sig snabbare efter förlossningen. Amningen hjälper livmodern att dra ihop sig och minskar blödningarna. Amningen ger mamman möjlighet till avslappning och vila, samtidigt som barnet får mat, trygghet, närhet och lugn. Mammans viktminskning efter graviditeten påskyndas och helamning kan också användas som ett preventivmedel.

© 2015 Amning.nu