Amningsteknik

Kvinna ligger och ammarFör att barnet ska kunna komma åt mjölken effektivt måste det ha ett stort tag. Toppen på bröstvårtan ska ligga ända längst bak i den mjuka delen av barnets gom. På så sätt skonas bröstvårtan från att nötas och få sår. Barnets tunga ska ligga ut över den nedre tandraden och ut till underläppen och med tungan pressar barnet ut mjölken ur bröstet. Barnet ska inte suga på bröstet som om det suger på ett sugrör. Kinderna ska inte vara insugna utan de ska vara runda och tinningarna ska röra sig medan barnet äter. För att veta om barnet har rätt tag eller ett lagom stort tag så kan du titta på din bröstvårta efter avslutad amning. Är bröstvårtan rund och pekar åt samma håll som vanligt har barnet ett bra tag. Om amningen inte känns bra, om det gör ont att amma och om bröstvårtan är sned, tilltryckt eller har fått konstig form av amningen så behöver du se över barnets tag.

Se över barnets tag

När du ska amma så är det viktigt att sitta eller ligga bekvämt. Det är framförallt viktigt för dig som behöver lära dig amma, har svårigheter med amningen eller behöver se över barnets tag. Ha inte åtsittande kläder så att någon mjölkkanal blockeras. Låt brösten falla normalt. Sänk axlarna, slappna av och andas lugnt. Håll barnet så att det ligger på sidan med sin kropp tätt intill din kropp. Barnet ska vara vänt mot dig och barnet ska kunna ta bröstet utan att behöva vrida på huvudet. Stötta barnet bakom skuldrorna. En amningskudde kan underlätta att få upp barnet mot bröstet. Har du svårt att se dina bröstvårtor kan du stödja bröstet lätt underifrån. Håll barnet så att bröstvårtan hamnar strax under barnets nästipp. Barnet ska själv ta tag i bröstet, man ska alltså inte stoppa in bröstet i barnets mun. Hungriga barn brukar ofta hacka med huvudet och gapa. Då vet man att det är dags att låta barnet ta bröstet. Barnets huvud ska vara lätt tillbakalutat så att näsan är fri. Om det gör ont eller inte känns bekvämt så kan du låta barnet släppa taget och ta ett nytt, större tag. För att få barnet att släppa bröstet kan du försiktigt stoppa in ditt lillfinger i mungipan. Låt alltid barnet suga tills han eller hon själv släpper taget eller somnar.

Tips för optimal amningsteknik

I början när mjölken runnit till så kanske du har väldigt spända bröst. Likaså när barnet är i en tillväxtfas kan man ha mer spända bröst än vanligt. Då kan det vara svårt för barnet att ta rätt tag, även om barnet tidigare har haft bra tag. Prova då att mjölka ur innan du erbjuder bröstet till barnet. Handmjölka eller pumpa. Då blir brösten inte lika spända och det är enklare för barnet att ta tag.

När man ammar kan man antingen sitta eller ligga. Vilken ställning som passar bäst är väldigt individuellt. Vissa tycker att liggande amning är skönt, framförallt nattetid, eftersom man då kan passa på att halvslumra medan man ger barnet mat och närhet. Sittande amning har sina fördelar, då man kan amma samtidigt som man till exempel äter själv, vilket kan underlätta i vardagen den första tiden då den största delen av barnets vakna tid utgörs just av amning. Försök lära dig att amma både sittande och liggande så har du alternera mellan ställningarna.

© 2015 Amning.nu