Hur länge ska man amma?

Kvinna med tvillingarDet finns inget rätt svar på den frågan. Amma ska man göra så länge man själv vill och så länge barnet vill, men det finns ingen gräns som är densamma för alla mammor och bebisar. WHO och Livsmedelsverket rekommenderar att man helammar i minst sex månader. Från och med att bebisen blivit sex månader gammal bör man ge smakportioner. Dessa smakportioner ökas successivt medan amningen fortsätter. Man bör helst delamma tills barnet fyllt ett år, eller längre än så om man tycker att amningen fungerar bra. Många tror att bröstmjölken inte innehåller någon näring i slutet av amningsperioden, men det är en myt som inte stämmer. Även om bröstmjölken ser tunn och vattnig ut då, jämfört med den tjocka råmjölken när bebisen var nyfödd, så innehåller mjölken fortfarande mycket näring och antikroppar.

Graviditet och amning

Det finns inga hinder för att fortsätta amma även om du blir gravid igen. Det går bra att fortsätta amma så länge du själv och barnet trivs med det. Bröstmjölkens sammansättning kommer att förändras i slutet av graviditeten och råmjölk bildas. En del barn kan reagera på att bröstmjölken smakar annorlunda då och vissa barn väljer då att sluta amma. Andra barn påverkas inte alls. En del mammor kan också känna att det är jobbigare att amma när man är gravid, man kanske får ont i brösten eller bröstvårtorna. När det nya barnet är fött kan man fortsätta amma båda barnen ifall man vill. Självklart måste då den nya bebisen få amma i första hand, men det är inget som hindrar att det äldre barnet också ammas. Det kan till och med vara ett sätt att minska risken för svartsjuka mot det nya syskonet.

Tvillingar

Även om man får tvillingar kan man amma ifall man vill. Om man vill tvillingamma är det viktigt med bra stöd i form av en förstående och stöttande omgivning samt bra hjälpmedel. Amning tar tid och tvillingamning tar ännu mer tid. Börja gärna med att amma barnen ett i taget. På så sätt lär du känna båda barnen som individer. Tänk alltid på att barnen är två olika individer. Även om det ena barnet har ett bra tag och ammar enkelt så kan det andra barnet ha problem att finna bröstet och ta rätt tag. När du känner att enkelamningen fungerar kan du börja dubbelamma, alltså amma båda barnen samtidigt. Det spar tid och framförallt nattetid kan det kännas skönast att få amma båda barnen samtidigt. Vanligast är att man använder sig av amningskuddar när man tvillingammar. Det finns speciella tvillingsamningskuddar. Att lägga barnen med huvudena ihop och fötterna ut under dina respektive armhålor brukar funka bäst. När det gäller amningsställningar så är det dock viktigt att pröva sig fram. Det är individuellt vad som funkar bäst eftersom det beror på både mamma och barn. Tänk på att om du ger ena bebisen mat så är det nästan alltid bäst att ge den andra bebisen mat samtidigt. På så sätt spar du in tid och du får mer sammanhängande sömn nattetid.

© 2015 Amning.nu