Flaskmatning

Kille som matar bebisOm man inte kan eller vill amma så måste man flaskmata bebisen. Antingen gör man det genom att mjölka ur bröstmjölk och ge eller så ger man mjölkersättning. För de flesta barn är mjölkersättning ett fullgott alternativ för barnet. Det finns flera olika sorters ersättning att välja bland, beroende bland annat på bebisens ålder. BB eller BVC kan ge tips och råd om vilken sort du bör välja. Man kan behöva pröva sig fram innan man hittar den som passar bäst för barnet. Vissa barn är överkänsliga mot komjölk, vilket gör man får använda specialersättningar utan komjölk eller mjölkprotein. 

Välja nappflaska

Det finns en uppsjö av olika flaskor på marknaden. När du väljer nappflaska måste du kontrollera att nappen har rätt storlek på hålen. Om det är för stora hål får barnet i sig maten för snabbt och då riskerar barnet att få ont i magen. Det finns flaskor som är utformade på ett speciellt sätt för att minska risken för magont. Välj en flaska som rymmer minst 250 ml så det finns plats att skaka ihop ersättning och vatten i flaskan. Det ska vara lätt att läsa flaskans gradering. Vad noga med hygienen. Diska flaska och napp direkt efter användning. Rengör först med kallt vatten så mjölkproteinerna löses upp. Diska flaskan i diskmaskin om du vill, men nappen ska alltid diskas för hand. Glöm inte att desinficera nappen en gång om dagen genom att lägga den i kokande vatten 5-10 minuter.

Nära kroppskontakt

En av amningens fördelar är att kroppskontakten ger närhet och trygghet till barnet samt att barnet lättare knyter an till mamman. Om du flaskmatar är det också viktigt med en nära kroppskontakt. Man ska alltid ha sitt barn i famnen när man ger barnet mat. Hudkontakt och ögonkontakt med föräldern är viktigt för bebisen. Det är också viktigt att barnet ligger bekvämt. En bonus med flaskmatning är att även pappan kan ge mat och på så sätt kan han också ge närhet och kroppskontakt till barnet. När man flaskmatar små bebisar kan man med fördel ta av sig kläderna på överkroppen, precis som om man skulle ha ammat, för att ge extra mycket hudkontakt.

© 2015 Amning.nu