Amningsproblem
Här följer några vanliga och mindre vanliga amningsproblem.
Läckande bröst
Framförallt under den första tiden av amningsperioden läcker ofta mammans bröst. Det är oftast samtidigt som man ammar som det droppar ur det bröst som barnet inte suger på. Läcker man mycket mjölk kan man använda en speciell uppsamlingskopp för att samla upp mjölken. Mjölken kan sedan sparas och ge till barnet vid ett senare tillfälle. Om man läcker mjölk när man inte ammar finns det amningskupor som man lägger in i behån.
Spända bröst
I samband med att mjölken rinner till kan man få spända bröst, så kallad mjölkstas. Oftast beror det på att man har mer mjölk än barnet behöver, att det gått för lång tid mellan amningstillfällena eller att brösten kommit i kläm, till exempel genom att man bär en bh som sitter för hårt. Enklaste sättet att förebygga och lindra mjölkstas är att handmjölka, pumpa eller låta barnet amma. Använd gärna också värme på brösten.
Ont i brösten och såriga bröstvårtor
I början av amningen är det vanligt att få ont i brösten. Man kan också få ont i bröstvårtorna eller såriga bröstvårtor. Det beror på att bröstvårtorna är ovana. Man kan smörja bröstvårtorna med bröstmjölk före och efter amning för att lindra. Under amning kan man också använda en speciell amningsnapp så att barnet inte suger direkt på bröstvårtan utan på nappen. Man kan också värma brösten med vetevärmare för att lindra smärtan. Sår på bröstvårtan kan också orsakas av att barnet har för ett för litet tag om bröstet eller ligger snett i förhållande till bröstvårtan. Genom att förbättra sin amningsteknik kan man då lindra smärtan. Ta gärna kontakt med amningsmottagningen för att lära dig en bättre teknik. Såriga bröstvårtor kan också bero på en svampinfektion. Då gör det ont hela tiden, även när man inte ammar. Bröstvårtorna blir också rosa/vita och man får klåda. Svamp måste behandlas. Den kan också spridas till bebisens mun.
Mjölkstockning
Mjölkstockning innebär att en eller flera mjölkgångar i bröstet är tilltäppta så mjölken inte kan komma ut. Man kan känna det som en öm knöl i bröstet. Ofta känner man sig sjuk och får feber. Det kommer plötsligt och oftast drabbas bara det ena bröstet. Mjölkstockning orsakas ofta på grund av felaktig amningsställning, för långa uppehåll mellan amningarna eller att barnet får i sig mindre mjölk än vad som finns i bröstet. Åtsittande behåar kan också orsaka mjölkstockning. Även stress, smärta, trötthet och oro kan göra att man inte släpper ifrån sig all mjölk som produceras. Det är också bra att undvika kyla och vinddrag när man ammar. Använd gärna amningsinlägg eller bröstvärmare om det är kallt ute. För att lindra mjölkstockning är det bästa att försöka tömma bröstet. Det gör man bäst genom att låta barnet suga. Börja med det ömma bröstet, då bebisen är som hungrigast eftersom det då är större chans att bebisen tömmer det bröstet. Mjölka ut för hand om brösten är för spända för att barnet ska kunna ta ett bra tag. Om mjölken inte töms ut kan mjölkstockning leda till bröstinflammation, men det är inte så vanligt.