Amningshjälpmedel

Det finns en uppsjö av amningshjälpmedel på marknaden. Man kanske inte behöver alla, det är väldigt individuellt vilka hjälpmedel man har behov av och inte, men vissa amningshjälpmedel kan underlätta amningen under en kortare eller längre period.

Amningsbehå

När du ammar så kan det underlätta med speciella amningskläder. Amningströjor har antingen en lucka eller så är den sydd i omlott, vilket gör att man kan amma utan att behöva visa så mycket av kroppen. En amningsbehå underlättar också eftersom man kan knäppa upp en kupa i taget medan man ammar.

Amningskudde

En amningskudde är ett bra hjälpmedel under amningsstunderna för att barnet ska ligga rätt och för att du själv ska slippa stötta upp barnet under amningen. Amningskuddar finns i flera olika modeller, både för amning av ett barn och för tvillingamning. Stoppningen kan också skilja sig åt, det finns amningskuddar som är fasta och hårda, men också väldigt formbara amningskuddar, det beror helt på vad man är ute efter. Många syr också egna amningskuddar. Amningskuddarna är användbara även under graviditeten, då det annars kan vara svårt att ligga eller sitta avslappnat. Med en amningskudde får rygg och mage det extra stöd som krävs. En amningskudde är också bra som stöd för bebisen sedan när det är dags för den att lära sig sitta.

Amningskupor

Amningskupor finns både som engångsvarianter och som tvättbara alternativ i exempelvis ull. De används när brösten läcker och man känner att man vill ha ett skydd istället för att få kläderna fulla med bröstmjölk.

Amningsnapp

En amningsnapp är ett hjälpmedel som kan vara användbart till exempel om man har såriga bröstvårtor eller om bebisen har svårt att få tag om bröstvårtan. En amningsnapp är en plastnapp som man lägger över sin bröstvårta innan barnet ammar. När barnet sedan ska amma så suger det på plastnappen istället för direkt på bröstvårtan. Har man känsliga eller såriga bröstvårtor och det gör ont att amma så kan amningsnappen underlätta amningen betydligt. Amningsnappen är tänkt att vara ett tillfälligt hjälpmedel, framförallt i början av amningsperioden då bröstvårtorna är ovana och när mjölktillgången är riklig. Det finns nämligen nackdelar med amningsnappen, vilket gör att man bara bör använda den ett kort tag. Med nappen kan det bli svårare för barnet att få i sig mat och bröstet tömmer sig också ofta sämre när man använder amningsnapp. Testa att låta barnet suga några minuter med napp och ta sedan bort den. Oftast är det just när bebisen suger tag som det gör ondast och när brösten är som mest spända. När du sätter på amningsnappen är det viktigt att se till att du får in så stor del av bröstet som möjligt i den. Vänd nappen ut och in och låt den sedan vända sig rätt över bröstet så att bröstvårtan och vårtgården sugs in i nappen. Tänk på att det är viktigt att barnet tar ett stort tag om bröstet och att ni har rätt amningsteknik även med amningsnapp. Kom också ihåg att hygienen är väldigt viktigt. Skölj av nappen efter varje användning och koka nappen minst en gång per dag för att desinficera den. Ha gärna flera amningsnappar att alternera mellan. 

Bröstpump

En bröstpump är bra att ha ifall du vill kunna pumpa ut mjölk för att ge till barnet när du vill hoppa över ett amningstillfälle, till exempel om du vill att pappan ska kunna mata barnet nattetid medan du sover ut. Det finns såväl mekaniska som elektriska pumpar och pumparna finns i olika prisklasser. En mekanisk pump i mellanprisklass räcker gott ifall man bara vill pumpa ur vid speciella tillfällen. De elektriska pumparna gör att man kan pumpa båda brösten samtidigt och de passar bra till exempel för mammor vars barn har fötts för tidigt och har svårt att suga, men som man ändå vill ge av sin egen bröstmjölk.

Bröstvärmare

Det finns många olika alternativ när det gäller bröstvärmare. De kan vara sköna ifall man har spända bröst. De motverkar inte mjölkstockning, som vissa säger, men det kan vara skönt att ha dem på ändå, framförallt om det är kallt ute. Tänk dock på att ständig värme på brösten kan öka risken för svampinfektioner istället.

Bröstvårtskydd

Bröstvårtskydd är en likadan plastkopp som uppsamlingskoppen, men den har hål i sig. Man lägger bröstvårtsskyddet direkt mot bröstet under behån. Skyddet används för att skydda känsliga, såriga bröstvårtor och man kan också använda den om man har platta eller indragna bröstvårtor, eftersom trycket som behån utövar mot vårtgården kan göra att bröstvårtorna kommer ut mer. Ventilationshålen ger en god luftcirkulation som påskyndar läkning om man har onda eller såriga bröstvårtor. Det finns även bröstvårtsskydd med inlägg som suger upp läckande mjölk om man har behov av det.

Drickskål, drickkopp

Om du vanligtvis ammar, men någon enstaka gång vill ge urmjölkad bröstmjölk till en liten bebis är det bättre att använda drickskål än nappflaska, eftersom en drickskål inte stör barnets sugmönster, vilket nappflaska kan göra.

Uppsamlingskopp

En uppsamlingskopp är en liten plastkopp som man lägger i behån för att fånga upp mjölk som rinner ut mellan och under amning. Ifall den används under amning kan man spara mjölken som samlats upp och ge den till bebisen. Använder man uppsamlingskoppen längre stunder mellan amningarna så bör man däremot kasta mjölken eftersom den mjölk som legat en längre stund kan innehålla bakterier. En uppsamlingskopp kan vara bra att ha om man har spända bröst där barnet har svårt att få tag, eftersom mjölken lättare rinner ut då. Ska man använda en uppsamlingskopp är det viktigt att ha en mjuk och rymlig behå. Var noga med hygienen.

© 2015 Amning.nu